Šta obići kada si na Kopaoniku?


 Kopaonik je planina smeštena u centralnom delu Srbije. Bogata je terenima za zimske sportove, termomineralnim izvorima i obiljem prirodnog bogatstva. Kopaonik je najviša planina Srbije koja je proglašena nacionalnim parkom. Podjednako je privlačna kako tokom leta i tako I tokom zime, pa svojim posetiocima nudi nezaboravan provod uz zagarantovano uživanje.

 Centar zimskog turizma i skijališta u Srbiji je Kopaonik

 Planina Kopaonik dugačaka je 83km i široka 63km i predstavlja jedanu od naših najpoznatijih sportsko rekreativnih centara. Tereni za planinsko osvajanje Kopaonika najprivlačniji su u njegovom zapadnom delu, dok su  najprostraniji tereni za zimske sportove na Ravnom Kopaoniku i padinama koje ga okružuju. Staze su uređene i privlače ljubitelje zimskih sportova, rekreativce i takmičare. Kopaonik raspolaže velikim brojem staza koje su obezbeđene žičarama, različitih nivoa i padova, pa tako svako može pronaći svoju i uživati u vožnji. Za početnike i ljubitelje zimskih sportova koji nisu baš iskusni, obezbeđene su i škole skijanja , tako da svi mogu uživati. Sezona na Kopaoniku se nikada ne završava jer svojim raznolikim sadržajem privlači posetioce tokom cele godine. 

Udaljenost Kopaonika od Beograda i Novog Sada

Smešten u centralnom delu Srbije , Kopaonik ima dobru povezanost sa glavnim emitivnim centrima Srbije ; Beograd-Kopaonik 280km, Novi Sad- Kopaonik 340km, Niš- Kopaonik 130 km. Put od glavnog grada Srbije do Kopaonika je dug negde oko 5 sati, ali olakšica je svakako deonica auto puta do Preljine koja vožnju dosta skraćuje ukoliko se odlučite da idete preko Kraljeva,a ukoliko idete preko Kruševca  i Brusa tu je autoput do Ćićevca. Treba napomenetu i to da ukoliko Kopaonik posećujete zimi, nikako ne krećete bez kompletne zimske opreme za auto (zimskih guma i lanaca). 

Izletišta i lokliteti koja trebate posetiti na Kopaoniku

Đorov most – Na samo 4km od centra Jošaničke banje nalazi se ovo izletište koje poseduje više letnjikovca.

Izletište Kadijevac – Isto u pravcu Jošaničke banje na 7km od Kopaonika je ovo divno izletište u gustoj četinarskoj šumi pored kojeg teče rečica teče Samokovka

Kozja glava – Poznato izletište gde se svakog jula odigravaju „Julski susreti na Kozjoj glavi“

Na Kopaoniku postoji i nekoliko rezervata to su Bela Stena, Jarkove bare, Barska reka, Jelak, Duboka i Gobelja. Naša topla preporuka ukoliko ste letnjih meseci na odmoru na Kopaoniku da napravite izete do ovih rezervata jer se stvarno ispati.

Poznati lokaliteteti su još

Pančićev mauzolej

Sagrađen sredinom poršlog veka od kamena i kopaoničkog granita. Oštećen je tokom bombaardovanja Srbije ali je i obnovljen od istog kamena pa se i ne vide tragovi oštećenja. Smešten je na 2017 m nadmorske visine

Veliko Metođe

Ovaj loklitet se smatra svetilištem jer je nastalo u 3. veku u steni koja podseća na pećinu. Nalazi se na nadmorskoj visini 1450m

Nebeske stolice

Ispod Pančićevog vrha na 1800m nadmorske visine nalazi se ovaj spomenik gde se nalaze i ostaci crkve Sv. Prokopija.  Ovaj lokalitet je dobio naziv od vojvode Živojina MIšića.

Vodopad Jelovarnik 

Velelepni vodopad koji se nalazi u podnožju Kopaonika, sa svojom visinom kaskada od 71m najviši je u Srbiji. Smšeten je u gustoj šumi na 1116m nadmorske visine i sa tri kaskade proglašen je za prirodni rezrevat, put do njega je prava planinska avantura i izazov za posetioce. Legenda iz kraja kaže da ako devojka odvede mladića do vodopada on će je oženiti. Možda je to samo legenda ali vodopad svakako treba posetiti jer je doživljaj koji može samo planina da vam pruži.

Semeteško jezero

Prirodni fenomen koji se nalazi u podnožju planine Kopaonik. Posebno obeležje  su interesantna ploveća ostrva, koja pomera vetar, pa svaki posetilac koji zgazi na ostrvce može njime i da se provoza jezerom što je jedinstvena pojava na Balkanu.  Svake godine, drugog dana avgusta, ovde se  organizuje sabor poznatiji kao Ilinski dani. 

Banje u okolini Kopaonika

Za podogorinu Kopaonika i njegovo okruženje vezuje se pojava termomineralnih izvora koji su osnova za uređenje nekih o najpoznatijih banja u Srbiji, u daljem nastavku pišemo o:

Jošaničkoj banji smeštena u istoimenom naselju. Njeni termalni izvori dostižu temperature i do 83°C , a pogoduju lečenju reumatizma i brojnih povreda mišića. 

Lukovska banja se nalazi u kotlini Lukovske reke I broji najviše izvora u Srbiji, čak 30.  Njena termalna voda pogoduje lečenju brojnih povreda mišića i nervnog sistema.

Vrnjačka Banja je udaljena oko sat i četrdeset minuta vožnje do centra Kopaonika.

Manastiri u blizini Kopaonika

Manastir ŽičaNalazi se u blizini Kraljeva i jedan je od najvećih srpskih srednjevekovnih manastira. Zadužbina je Stefana Prvovenčanog. U Žiči je na Spasovdan 1221.godine održan Državni sabor na kome je Sveti Sava krunisao svog brata Stefana, čime je Srbija dobila svog prvog kralja. Žiča je jedan od stubova srpske duhovne kulture .

Manastir Studenica Zadužbina je Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjića i srednjevekovne Raške. Jedan je od najvećih i najbogatijih srpskih  manastira , a nalazi se 57km od Kraljeva, na mestu gde se reka Studenica uliva u Ibar

Manstir Nova Pavlica udaljen je od centra kopaonika 33km vožnje kroz krivudave puteve, kada prođete Rašku ostaje vam još 13km do ovog manastira tj Hrama Vavedenja Bogorodice. Hram su podigla braća Musići krajem 14veka.

Manastir Veluće je udaljen oko 76 km i trebaće vam kada su suvi putevi oko sat i dvadeset minuta. Manastir Veluće je isto sagrađen u 14 veku.

Manstir Svete Petke, Stubal udaljen je oko dva sata vožnje od centra Kopaonika. 

Manastir Ljubostinja Udaljen je oko sat i četrdeset minuta do centra Kopaonika ukoliko idete preko Stopanje.

Za sve ljubitelje dobrog vina  – Aleksandrovac

Za sve ljubitelje vina i vinskog turizma, nezaobilazna je poseta i Aleksandrovca. Duga tradicija gajenja vina vezuje se još za vreme života Lazara Hrebeljanović koji je ovde gajio vinovu lozu. Bogato  vinogorje najbolje se prezentuju na manifestaciji Župska berba

Dolina jorgovana

Predstavlja dolinu jorgovana na Ibru, odlikuje se velelepnim sakralnim objektima, kao i prelepom dolinom jorgovana koji je ovde prema legend posađen u čast Jelene Anžujske- žene kralja Uroša I. Iz legend je proizašla i manifestacija Dani jorgovana, a na brzacima Ibra organizuje se i takmičenje kajakaša na divljim vodoma, kao I Veseli spust za sve ljubitelje. Ponuda smeštaja na Kopaoniku  je raznovrsna, bilo da se odlučite za privatan smeštaj ili hotele. Moguće je pronaći jedinice u samom centru Kopaonika, u blizini skijaških staza,  kod sela Brzeća, bliže ili dalje od centra kako god da Vama odgovra. Smeštaj na Kopaoniku je raznolik i zavisno od toga čemu težite može ispuniti svaka očekivanja. Cena dosta varira zavisno od tipa smeštaja i moguće je pronaći privatne vile za svega 4000 dinara, a opet i luksuzne hotele za koji je neophodno izdvojiti i više od 15.000 dinara.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *